Leestijd: 8 minuten

De boom alone kent een aantal varianten. De schilder boom alone en de echte boom alone. In dit blog vind je ze allebei. En wie weet wat er nog volgt aan alleenstaande bomen.

Zou er in een ieder van ons een kleine Bob Ross huizen? Een ieniemienie homunculus met kroeshaar en een schilderkwast, die zacht hummend in oneindige variaties hetzelfde schilderij maakt?

“A little bit of paint here, a little bit of paint there.”

Langzaam verschijnt er een boom in beeld, langs een riviertje met bergen op de achtergrond.

“I like painting trees, they’re the most beautiful things in nature.”

Het is met Bob als met een goochelaar. Ze hebben geleerd hoe je hersens kunt foppen, hoe je kunt doen of je iets laat verdwijnen of verschijnen. Hoe je de verf moet opbrengen, zodat het op een boom lijkt.

Of op een bos.

Of een rivier.

Bloemen.

Best mooi.

Vriendje

Maar mooier dan het schilderij is de boom zelf, in het echt. Zeker als ie in zijn eentje staat, een boom alone heeft altijd een eigen karakter omdat ie geen bos hoeft te zijn.

De takken hebben alle ruimte en gaan waar ze kunnen. Als het moet buigt de boom alone mee met de wind, zoals de vier broers in Sondel, hieronder op de foto. Die tegelijkertijd illustreren dat een boom alone ook een multipliciteit kan zijn, een eenheid van meer, een combiboom. Zolang het maar geen bos wordt.

Elke boom heeft een klein vriendje nodig, zegt Bob. Dat vriendje ben ik. Met mijn Iphone maak ik tijdens mijn wandelingen foto’s van ze en zet die op rizoomes.nl. Als een ode aan de boom alone.

“Trees are poems that the earth writes upon the sky.”

Khalil Gibran, Sand and Foam

“Ik vind een boom wel een interessant ding, maar een heel bos vol…..”

Hans Aarsman

“The tree is a slow, enduring force, straining to win the sky.”

Antoine de Saint-Exupery

“There’s nothing wrong with having a tree as a friend.”

Bob Ross

Alle Boom Alone

De boom alone is begonnen als een geintje in 2017. Eerst een enkel fotootje, daarna nog één. En nog één. Voor je het weet heb je een serie.

In 2023 kwam opeens het besef dat de min of meer alleenstaande boom ook in de schilderkunst een prominente plaats inneemt. En dat je die er gewoon bij kunt zetten, tussen de rest. Niet helemaal ertussen, dat paste niet mooi, maar wel bij elkaar. De schilder boom alone en de echte boom alone.

Schilder Boom Alone

Echte Boom Alone

Zuiderheide januari 2024
space boom alone
De spaceboom bij Utrecht CS is wel alone, maar nooit alleen. Altijd volk om je heen. Mei 2023

Na 2022

Dubbelboom Alone bij Echteld

Voor 2022

Spiegeltje, spiegeltje aan de kant; Oude Kromme Rijn