Ventilatie tijdens repressie

Ed Oomes, november 2013

Op 6 november 2013 organiseerde Brandweer Amsterdam Amstelland een mini-congres over repressieve ventilatie, ook wel aangeduid als Positive Pressure Ventilation (PPV) en Positive Pressure Attack (PPA).  Ondanks mijn kwalificatie mini-congres was de lijst sprekers zeer internationaal. Uit Zweden was Lars Agerstrand overgekomen en de founding father van de PPV, Kriss Garcia, was uit Amerika komen over vliegen. Verder was Chris Potma van Flow Motion aanwezig, gespecialiseerd in stromingsleer. En ikzelf mocht iets vertellen over human factors.

Voor mij was het verhaal van Potma het hoogtepunt. Met name omdat hij haarfijn demonstreerde hoe allerlei intuïtieve aannames over drukopbouw en ventilatie wetenschappelijk beschouwd heel anders bleken te zijn. Sowieso bleek zijn vraag of we het hadden over dynamische druk, statische druk of totale druk al tot verwarring te leiden. Daarna liet hij allerlei voorbeelden zien, gebaseerd op Computational Fluid Dynamics (CFD), waarbij je ziet dat PPV en PPA, zeker in grote compartimenten, anders werken dan je denkt. Er ontstaan allerlei wervelingen tussen stromingen van verschillende temperaturen, koude stromingen vallen in hete lucht omlaag en mengen niet, en in grote compartimenten ontstaan er subwervelingen van verschillende omvang die zich serieel gaan ontwikkelen achter elkaar, in plaats van dat er één grote werveling door het hele compartiment ontstaat. En zo waren er nog een paar voorbeelden, die eigenlijk heel mooi aansloten op de vorige twee blogs over intuïtie en de intuïtiepomp: ervaring door intuïtie is mooi, maar challenge het wel met wetenschappelijke feiten. Vandaar de titel van deze blog, een samentrekking van ventilatie en intuïtie: wees voorzichtig met ventuïtie, zeker onder tijdsdruk. Een paar citaten uit het congres:

–          Ventilation is part of a system where it cannot be treated independently.  It’s also        about fire behavior and fire suppression.

–          Een PPA past prima bij de defensieve binneninzet. En als dat goed gaat, kun je door naar offensief binnen.

–          Key factor voor PPA is dat je de locatie van de brand weet. Is dus lastig te gebruiken bij gebouw in brand, maar brand in gebouw kan wel met PPA.

–          Vanuit Zweden komt de waarschuwing om PPA niet te gebruiken in grote compartimenten. Te ingewikkeld en te gevaarlijk.

–          Vertrouw niet op je intuïtie waar het gaat om drukken en stroming. Helemaal onder tijdsdruk, want dan werk je op basis van herkenning en het is dan de vraag of je waarneming en intuïtie passen bij de feitelijke situatie ter plekke.

Dat laatste sloot nauw aan bij mijn key note over human factors en ventilatie: wees voorzichtig met het opnemen van gereedschappen en technieken die je niet vaak inzet en die een groot effect op het incident kunnen hebben omdat hun invloed op de situatie ter plekke eigenlijk onvoorspelbaar is. De presentatie ‘Ventilatiefactors’ is hier terug te vinden. Maar overall overheerst wel het gevoel dat het onderzoek naar PPA en PPV doorgang moet vinden om te bezien waar dit gereedschap een aanvulling kan betekenen op de standaardtechnieken en taktieken. En wellicht kunnen we uiteindelijk de ventuïtie kweken die de brandweer weer een stap verder brengt.

5 gedachten over “Ventilatie tijdens repressie”

 1. Hoi Ed,

  Inderdaad waren het zeer interessante sprekers en het onderwerp is actueel en pakkend. Ik geloof zeker dat er veel voordelen zit in het werken met PPA of PPV. Tijdens jou Keynote werd ik getriggerd door een opmerking welke jij maakte. “Maak het ongewone, gewoon” Makkelijk gezegd maar hoe doe je dit, en zeker kijkend naar dit onderwerp. Daar verschillen we binnen Brw NL nog echt wel van mening over, en wanneer kunnen we spreken van onbewust bekwaam ? Maar volgens mij leer je zwemmen in het water……

  Grt Arjan

 2. Nog even een voetnoot en wat chargerende opmerkingen om de discussie scherper te maken naar aanleiding van je opmerking:

  “Wees voorzichtig met het opnemen van gereedschappen en technieken die je niet vaak inzet en die een groot effect op het incident kunnen hebben omdat hun invloed op de situatie ter plekke eigenlijk onvoorspelbaar is.”

  Een aantal gedachtes n.a.v. de opmerking:

  – Als je dus het gereedschap altijd inzet hoef je niet voorzichtig te zijn.
  – Inzet van ventilatie is onvoorspelbaar
  – PPV heeft een groot effect op incidenten

  😉

  1. Ha Richard, altijd leuk om stellingen te plaatsen 🙂 Wel goed om te beseffen dat deze drie stellingen door mij als een ‘en-bewering’ zijn geplaatst en niet als een ‘of-bewering’. De logica dicteert dan dat ze alledrie tegelijk waar moeten zijn om het geheel waar te maken. Bij de ‘of-bewering’ hoeft slechts één van de drie waar te zijn. Welnu, dan toch maar even alledrie apart:

   Over de eerste: Volgens mij moet je altijd voorzichtig zijn met gereedschappen, ook als je ze vaker gebruikt. Verschil zit hem uiteindelijk in de manier waarop je bekend raakt met zaken die je veel gebruikt. Uiteindelijk wordt het skillbased gedrag, net als we nu hebben met een HD. Overigens geldt ook daar: HD in een woning of beperkte brand gaat prima, maar voor ander type panden adviseert het kwadrantenmodel wat anders.

   Over de tweede: Wat mij van de presentaties is bij gebleven is dat hoe groter het pand is, hoe onvoorspelbaarder het wordt. Oftewel, onvoorspelbaarheid kent ook gradaties. Kleine compartimenten zouden onder normale omstandigheden beheersbaarder moeten zijn.

   En de derde: Ja.

 3. Mooi verwoord Ed! Jammer dat je er niet bij was bij het middaggedeelte om te zien hoe de deelnemers van het congres de punten van de keynotes meenamen in de workshops. Ook jouw op/aanmerkingen zijn zeker geland. Ik laat dit stukje ook op onze intranetsite plaatsen 😉 kunnen de deelnemers voorzover ze niet inloggen op jullie mooie site ook jouw samenvatting zien en gebruiken. Er zit veel energie in de groep om het concept repressieve ventilatie verder te onderzoeken. Of we het verder gaan gebruiken is niet de vraag want op het moment dat we een deur opentrekken zijn we al bezig met ventilatie. Hoe we het gaan gebruiken wel! “Key” factor is dat de mensen op de werkvloer dit onderdeel maken van hun brandweer DNA. Bedankt ook voor het delen van je presentatie. Mochten er onder de followers interesse zijn zal ik kijken of we de andere keynotes ook kunnen delen of online zetten! Groet, Richard

 4. Beste Ed, Goed stukje dat prikkeld om goed te onderzoeken hoe we PPV en PPA kunnen binnen Brw Nederland volgens mij waren er drie benaderingen de Zweedse , bedachtzame techniek, de Amerikaanse , agressieve en aanvallende en de wetenschappelijke die ons de mogelijkheid kan bieden om de twee eerste te kunnen staven. Laten we vooral samen werken met de wetenschappers zodat onze intuïtie onderbouwd kan worden. Gr rob vd Dongen VrZW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.