Rizoomes Gastblogs is een lijstje met blogs van verschillende mensen uit het veld van incidentbestrijding en crisismanagement. Inmiddels zijn het er acht en er kunnen er altijd meer bij. Het is net als de rest van deze website voor de leuk en onbezoldigd. Dat geeft Rizoomes Gastblogs extra waarde, al zeg ik het zelf.
Brand in Amsterdam van Schaap op de weegschaal. Gerard Bouwmeester
Brandweer in stripverhalen, verslag van een zoektocht Kees Plaisier
De vrijwillige brandweer en de lokale ondernemer Clemon Tonnaer
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg André Maranus
De Brandweercanon als laaghangend fruit van de brandweergeschiedenis
(Clemon Tonnaer)
Intelligence bij de brandweer: beslissingen ondersteunen of het denken uitlokken?
(Bart van Leeuwen en Bert Brugghemans)
Brand en de voorspelbare afloop
(Peter Entius)
Linked data, rizomen en de brandweer
(Bart van Leeuwen)
Gastbrandweer en Brandweergast
Al mijmerend over de brandweermannen die een gastblog schreven kwam ik op het verschil tussen gastbrandweer en brandweergast. Tijd om te googelen, dus.
Van gastbrandweer trof ik 23 verwijzingen. Daarvan was dit berichtje over een grote brand in Weert het leukste. Het was niet zomaar een grote brand, het was een zwaar onderschatte grote brand. Gelukkig wilde de gastbrandweer Eindhoven nog heel lang blijven. Lang genoeg om alles weer te overzien.
Brandweergast leverde 43 resultaten op. Daarvan was een artikeltje uit ook weer de Leidsche Courant het leukste. Op 28 december 1906 deed zich een beginnende brand voor tijdens de uitvoering van de Italiaansche opera, net toen de “zigeunerin prachtig hartstochtelijk spel te genieten gaf.”
De zangers en zangeressen deden hun best de voorstelling te vervolgen, maar dat was tevergeefs; “vele toehoorders en toehoorderessen begaven zich fluks naar den uitgang.”
Gelukkig beklom een “gehelmde Haagsche brandweergast de balustrade en deelde in een geïmproviseerde toespraak de geschrokken toehoorders mede dat de brand weinig te beteekenen had en spoedig gebluscht zou zijn.” Allengs kon de voorstelling vervolgd worden. Al was de schade niet onbelangrijk.
Het taalgebruik uit dit stukje krant spreekt zeer tot mijn verbeelding en is een genot om te lezen. Al viel dat niet mee. Op deze uitsnede en vergroting is het redelijk leesbaar, maar van het origineel niet. Al was het maar omdat een krantenpagina toen kennelijk niet werkte met koppen en kaders. Het was één groot vel met hele kleine letters.
Geef een reactie