Leestijd: 3 minuten

Je krijgt 280 tekens van Twitter om je tweet te maken, sinds november 2017. Een verdubbeling van de oorspronkelijke 140. De weerstand was eerst groot, Twitter zou nooit meer zijn waar het ooit voor bedoeld was.  Bovendien, als je het niet in 140 tekens kon, was het sowieso niet waard om online te zetten. Maar toen het eenmaal zover was hoorde je er niemand meer over. Mij ook niet. Eigenlijk is het best luxe, die 280 tekens. Kan je het berichtje nog mooier maken door er een paar woorden bij te zetten.

En je kan er Zeer Korte Verhalen (ZKV) mee maken: Twitterstories. Natuurlijk, de six word story is het absolute summum van het zeer korte verhaal. Het origineel, van Ernest Hemingway, is onovertroffen:

For sale: Baby shoes, never worn.

Maar twitterstories zijn ook mooi, zeer korte verhalen rondom een gebeurtenis die het leven net even boven een normale dag uit tillen. Als het kan met een foto, soms is de foto er zelfs het eerst. Mijn eerste twitterstory ontstond in café Oscar te Ede, waar ik mijn zojuist aangeschafte boeken aan het bekijken was. De biografie van Boudewijn Buch lag peinzend bovenop het stapeltje, zoals alleen hij dat kon. De ober kwam voorbij en gaf en passent zo’n onverwacht commentaar dat ik het wel moest tweeten. De eerste twitterstory was geboren, toevallig gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Op deze pagina vind je alle Twitterstories tot nu toe. Klik op het plaatje en de deur gaat vanzelf open.

Crash Turkish Airlines, herinnering van 10 jaar geleden
Singer Laren, 15 april 2018
Buren. Hilversum, 25 maart 2018
Lost and Found. Schiphol, 8 maart 2018
Lift. Schiphol, 10 maart 2018
Emma kwijt. Ede, 26 januari 2018
Collega gezocht. Lunteren, 26 januari 2018
Boom. Wekeromse Zand, 21 januari 2018
Boudewijn. Ede, 20 januari 2018