TU Delft

Korte omschrijving incident Delft

Datum  13 mei 2008
Locatie en type object  Faculteit Bouwkunde Delft
Type incident  Brand
Bijzonderheden
 • Het gebouw van de factulteit stort tijdens de brand deels in (zie ook youtube filmpje).
 • Na de brand was er veel aandacht voor het formeel wel of niet hebben van een gebruiksvergunning voor het faculteitsgebouw bouwkunde.
 • De gemeente Delft heeft een onderzoek laten doen door COT. Samenvattende bevindingen:
  – De investeringen gericht op de ontvluchting heeft zijn waarde bewezen.
  – De omstandigheden waarbinnen de brandbestrijding moest plaatsvinden bemoeilijkten de bestrijding. Tijdens de brandbestrijding hebben zich organisatorische en operationele knelpunten voorgedaan die de bestrijding negatief hebben beïnvloed (vertraging in de bijstand, communicatie-knelpunten binnen de brandweer, logistieke beperkingen).
  – Het besluit om de brandweer uit het pand terug te trekken is te begrijpen. Dit besluit had echter eerder genomen kunnen worden: er was geen sprake van redding, er waren terechte twijfels over de mogelijkheid om de brand te beperken en de risico’s binnen namen toe.
  – De crisisbeheersingsorganisatie heeft in het algemeen goed gefunctioneerd.
 • De TU Delft heeft onderzoek laten doen door: Interseco (toedrachtonderzoek) en Ernst & Young (evaluatieonderzoek crisismanagement). Lessons learned:
  – Het belang van de BHV en het voorbereiden op calamiteiten door het ontwikkelen van plannen en oefenen daarmee, heeft zich bewezen.
  – Er is in het verleden veel contact geweest met de Brandweer over de brandveiligheid van het gebouw van Bouwkunde. De afspraken die daarbij gemaakt zijn tussen de complexbeheerders van de TU Delft en de Brandweer waren echter onvoldoende helder gedocumenteerd. Inmiddels werken de partijen samen aan een helder documentatie- en verslagsysteem.
  – Een groot aantal onderzoekers heeft bij de brand een belangrijk deel van hun wetenschappelijk werk en documentatie verloren. Hoewel zo’n tachtig procent van het werk op centrale servers was opgeslagen en dus bewaard is gebleven, is een schat aan persoonlijke papieren archieven vernietigd in de brand. De TU Delft heeft naar aanleiding van de brand vervolg gegeven aan een onderzoek naar manieren om de continuïteit van de bedrijfsprocessen bij incidenten of rampen beter te waarborgen.

Meer informatie
cotevaluatiebrandtudelftdefinitief
Bestuurlijke reactie op COT rapport
Presentatie Rene Hagen
Wikipedia
Website TU Delft
Youtube filmpje instorting
Bericht op nu.nl
Eenvandaag

Foto’s komen van repository.delft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.