Terneuzen

Korte omschrijving incident Terneuzen

Datum:
12 maart 2008
Locatie:
Kanaal van Gent naar Terneuzen
Type Incident:
Duikongeval brandweerduiker

Bijzonderheden:

  • Duiker van Brandweer Terneuzen is om het leven gekomen bij een niet-spoedeisende duik. Ging om een duik naar een voertuig dat waarschijnlijk al enkele weken in het water lag.
  • Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat het duikteam Terneuzen onvoldoende rekening heeft gehouden met de specifieke (weers)omstandigheden van de duik en de daarmee gepaard gaande risico‚Äôs. De brandweer Terneuzen heeft de duiktaak op zich genomen zonder dat de organisatie van het brandweerduiken op orde was. Het gaat daarbij onder andere om tekortkomingen ten aanzien van de risicoaanpak en de geoefendheid.
  • Terneuzen is sinds 2001 het derde duikongeval (2001 Kernhaven Utrecht, 2007 Urk). De Onderzoeksraad maakt in haar rapport een analyse van de overeenkomsten van deze duikongevallen: Analyse duikongevallen door Onderzoeksraad.
  • Landelijk worden na dit derde duikongeval een aantal stappen ondernomen: 2008 gezamenlijke systeembeschouwing IOOV en NVBR (notitie: Veiligheid brandweerduiken beschouwd), 2009 start NVBR traject Verbetering veiligheid waterongevallenbestrijding, 2010 wordt de Visie waterongevallenbeheersing Brandweer vastgesteld, 2013 wordt de werkinstructie vastgesteld (deze vervangt de leidraad).

Landelijk beleid en notities

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.