Rizoom is een manier van kijken naar de werkelijkheid. Het gaat over verbindingen en connecties, betekenis en beweging. Rizoom is altijd aan het worden. Het is een becoming, zo zegt Deleuze
Gilles Deleuze wordt algemeen gezien als de ‘ontdekker’ van het rizoom, alhoewel hij daar zelf waarschijnlijk anders tegenaan gekeken zal hebben. Het was er al die tijd al, je hoefde het alleen nog maar te zien. En om het te zien moet je verrekte goed kijken, want het is niet eenvoudig.
“Wij hebben de l’anti-oedipe met z’n tweeën geschreven. Omdat ieder van ons uit meerderen bestond, maakte dat al veel uit. In dit werk hebben wij alles gebruikt wat ons aansprak, dat wat ons het meest nabij was en dat wat het verst van ons afstond.”
beginzin van deleuze en guattari
Op deze pagina vind je links naar blogs over rizomatisch denken en doen, geheel via nomadic thought tot stand komend. Het zijn essays, gedachtenoefeningen om te proberen het nogal abstracte begrip van concrete voorbeelden te voorzien. Geen hoogdravende filosofie, maar alledaagse voorbeelden. Over Spotify, wordclouds, Yogi Bear, Herman Brood en Marco Bakker.
Zoals het een goede rizoomert betaamt kun je alle blogs los van elkaar lezen. Het maakt niet uit met welke je begint. Dat geldt eigenlijk voor de hele website wel. Daar waar enige voorkennis handig is, zit er vaak een linkje bij die je op weg kan helpen. En anders is er altijd nog de zoekmachine.
Blogs over rizomen
Plaatjes draaien in tijden van Spotify
Corona als rizoom; een metafoor voor crisis
Brood, Bakker, Bernlef en Brandweer; Rizoom van een herinnering
Yogi Bear, rizomen en het getal van Dunbar
Rizoom, hierarchie en de kracht van verbinding
Beste, wat een geweldige blog!
Ik hou me ook bezig met HF/DM enzovoorts voor eerste hulpverleners.
Vr gr Drs Erik Hein