Het beste van Ome Ed

Tekening ome ed BOVENKANT2

Op deze pagina vind je: het voorwoord, de 1e column en de thema’s met bijbehorende columns.

 VOORWOORD –  Het beste van Ome Ed
Tien jaar geleden verscheen het boekje ‘Tien jaar Ome Ed’. Met alle columns uit de periode 1995 – 2005. De opbrengst was voor het goede doel, Jantje Beton, onder het motto ‘samen leven, samen spelen’. U heeft toen met z’n allen €5100,- opgeleverd, wat betekent dat er rond de 750 zijn verkocht. Ik ben daar nog steeds trots op. Mooi toch hoe je met verhalen iets kan betekenen voor een ander. Ik heb lange tijd gedacht dat er ook nog een boekje over twintig jaar Ome Ed zou gaan verschijnen. Maar dat is niet gelukt; na 18 jaar merkte ik dat ik te ver was komen af te staan van de oorspronkelijke bedoeling en ben toen gestopt met het schrijven van de columns, zoals u kunt lezen in mijn columnSlot.
Toch bleef het een beetje kriebelen. Ergens vond ik dat ik ‘Ome Ed’ nog niet goed had afgerond. En zo’n bundeling van nog eens tien jaar columns, dat leek me wel wat. Maar al gauw kwam de website Rizoomes en raakte de gedachte over de Ome Ed columns op de achtergrond. Ik had er nog wel snel een groot aantal online gezet, maar ongeordend en op alfabetische volgorde. Geen pretje om iets in te zoeken, laat staan te vinden. Het was op een ‘onaffe’ manier af. Toen het op 19 april 2015 al weer twintig jaar geleden was dat Bert, Joan en Rob tijdens brandbestrijding op de Motorkade in Amsterdam om het leven kwamen, kwam de gedachte over twintig jaar Ome Ed ook weer boven tafel. Voor mij zijn de Motorkade en Ome Ed altijd nauw gelieerd geweest, en gebleven, zo bleek. Een nieuw boekje zat er echter niet in, al was het maar omdat die laatste anderhalf jaar niet vol is gemaakt. Wat wel kon, was een selectie maken van de beste columns en die online zetten als het beste van Ome Ed. En zo geschiedde.
De afgelopen tijd heb ik alle columns opnieuw gelezen. Het viel me daarbij op dat het motto van de eerste tien jaar nog steeds opgeld deed: “Ik ben niet altijd mijn eigen mening toegedaan”. Die columns hebben het dus niet gehaald. Degenen die wel overbleven zijn verdeeld in acht thema’s met zes columns elk. Ik denk dat deze columns de tand des tijds hebben doorstaan, ofwel vormen ze zo’n centraal thema binnen de brandweer dat ze mijns inziens nog lang relevant zullen zijn. En voor zover die relevantie niet in één oogopslag duidelijk mocht zijn, heb ik voor elk thema een korte toelichting geschreven. Bij wijze van duiding. U kunt de 8 thema’s verderop op de pagina terugvinden.Daarnaast heb ik de eerste, de honderdste en de laatste column geplaatst. Niet als thema zelf, maar als markering van de thema’s, bij wijze van afzetting. En u weet, bij de brandweer houden we van ruim afzetten. Dan past er lekker veel in. Van alles wat en voor je weet maar nooit. Dat is dus ook precies wat u terug gaat vinden in deze verzameling, van alles wat. Waarmee ik twintig jaar columns met een opgeruimd gemoed kan afronden: Het is af! Ik wens u het beste van Ome Ed.


De 1e column van Ome Ed: Het arbo-argument
juni 1995
Rondom de arbeidsomstandighedenwet, oftewel de Arbo-wet, bestaan veel misverstanden. Iedereen kent ze wel, die vergaderingen waarop iemand er ineens totaal overwachts roept: “Nee hoor, dat kan niet, dat mag niet van de Arbowet.” Meestal kijken de overige vergadertijgers dan stomverbaasd op. “Is dat zo? Tjonge, nou, dan moesten we maar iets anders verzinnen.” is de veelgehoorde ‘oplossing’. En meestal wordt er dan inderdaad wel iets anders verzonnen, al kost het extra werk, tijd en geld. Er zijn ook mensen, die de Arbowet gebruiken om juist wél iets voor elkaar te krijgen. Bij de eerste de beste tegenwerping roepen ze: “nou, volgens de Arbowet moet het wel, maar als je het beter weet dan zoek je het toch zelf lekker uit.” Meestal weet men het niet beter en dus heeft het ‘arbo-argument’ wederom z’n werk gedaan. Lees meer… 

 THEMA’S

Klik op de foto’s voor de columns over het thema
* De thema’s worden stap voor stap gevuld *

 Veiligheid
 0601041
 Gezondheid
 

Photo by Gary Cosby Jr. 07/07/10
Brandweer

Foto: Wiel van der Randen (1931)
Foto: Wiel van der Randen (1931)
Psychologie
Reddende brandweer LeusdenFoto ‘De Reddende Brandweer’ Kazerne Leusden
 Amerika
 Young Men Fire
Kwadrantenmodel
 Kwadrantenmodel Detroit 1967
Verhaleren
 Star-Trek-Into-Darkness-Spock-in-Volcano-Suit
Monumenten
 image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.