Leestijd: 3 minuten

In 2005 verscheen het boekje ‘Tien jaar Ome Ed’, met al mijn columns over het brandweervak vanaf 1995. De opbrengst was voor het goede doel, Jantje Beton, onder het motto ‘samen leven, samen spelen’. U heeft toen met z’n allen €5100,- opgeleverd, wat betekent dat er rond de 750 zijn verkocht. Ik ben daar nog steeds trots op. Mooi hoe je met verhalen iets kan betekenen voor een ander.

Ik heb lange tijd gedacht dat er ook nog een boekje over twintig jaar Ome Ed zou gaan verschijnen. Maar dat is niet gelukt; na 18 jaar merkte ik dat ik te ver van de dagelijkse brandweer praktijk af was komen te staan en ben toen gestopt met het schrijven van de columns.

Toch bleef het een beetje kriebelen. Ergens vond ik dat ik ‘Ome Ed’ nog niet goed had afgerond. Een bundeling van nog eens tien jaar columns, dat leek me wel wat. Maar al gauw kwam de website Rizoomes en raakte de gedachte over de Ome Ed columns op de achtergrond. Ik had er nog wel een groot aantal online gezet, maar ongeordend en op alfabetische volgorde. Geen pretje om iets in te zoeken, laat staan te vinden. Het was op een ‘onaffe’ manier af.

Toen het op 19 april 2015 twintig jaar geleden was dat Bert, Johan en Rob tijdens brandbestrijding op de Motorkade in Amsterdam om het leven kwamen, kwam de gedachte over twintig jaar Ome Ed ook weer boven tafel. Voor mij zijn de Motorkade en Ome Ed altijd nauw gelieerd geweest, en gebleven. Een nieuw boekje zat er echter niet in, al was het maar omdat die laatste anderhalf jaar niet vol is gemaakt. Wat wel kon, was een selectie maken van de beste columns en die online zetten als het beste van Ome Ed. En zo geschiedde.

Tekening ome ed BOVENKANT2

Ik denk dat deze columns de tand des tijds hebben doorstaan, ofwel vormen ze zo’n centraal thema binnen de brandweer dat ze mijns inziens nog lang relevant zullen zijn. En voor zover die relevantie niet in één oogopslag duidelijk mocht zijn, heb ik voor elk thema een korte toelichting geschreven. Bij wijze van duiding.

De acht thema’s