Leeuwarden

Korte omschrijving incident De Kelders

Datum   19 oktober 2013
Locatie en type object  Centrum Leeuwarden, winkel aan de straat De Kelders
Type incident  Brand in de binnenstad van Leeuwarden
Bijzonderheden
 •  De brand begon aan het eind van de zatermiddag bij een kachel in de kledingwinkel en breidde zich daarna heel snel uit.
 • Al snel slaat het vuur door naar de vijf aangrenzende panden. Ooit was dit één gebouw, door de jaren heen zijn er diverse losse panden van gemaakt.
 • Brandpreventief is het pand niet in goede staat. Dat was bekend bij de eigenaar, toch is het niet in de juiste staat gebracht. In september 2016 wordt bekend dat de eigenaar alsnog vervolgd gaat worden nadat de ouders van de omgekomen student dat via een artikel 12 procedure hebben afgedwongen.
 • Repressief is dit soort binnenstadbranden lastig aan te pakken. Ze zijn onoverzichtelijk en voorspelbaar onvoorspelbaar.
 • Eén van de bewoners is omgekomen bij de brand, de brandweer heeft geprobeerd de bewoner te redden, maar dat is niet gelukt.
 • Iedereen kon de brand en de reddingspoging ‘live’ mee maken via sociale media en de website Suksawat. De social media hebben een belangrijke rol bij deze brand gespeeld. Het fenomeen storybuilding is hier voor het eerst beschreven in het artikel ‘het kwartier van de Kelders’. Zie de links onder aan de bladzijde.
 • Conclusie Inspectie: de slechte brandpreventie toestand van de panden heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in de branduitbreiding en rookverspreiding bij deze brand. Het optreden van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten was adequaat en primair gericht op de redding van de bewoner. De brandbestrijding is effectief verlopen. De ramp- en crisisorganisatie heeft gefunctioneerd zoals verwacht mag worden.
 • Er is een leerarena gehouden over deze brand, zie de links onder aan de pagina.
 • Mata Hari is in dit pand geboren en heeft er een deel van haar jeugd door gebracht.
 • Op 25 juli 2017 werd de eigenaar van het pand vrijgesproken van brand door schuld. Volgens de rechtbank is uit het opsporingsonderzoek onvoldoende duidelijk geworden in hoeverre het ontbreken van brandveiligheidsmaatregelen van invloed is geweest op de brand- en/of rookontwikkeling in het pand en de dood van de slachtoffers.

start-brand-kelders

816260414

eerste-inzet-kelders

anp-25204343

brand-kelders-breidt-uit

oerdekeldersljouwertfotoaukezeldenrust5

brand-leeuwarden-idsardotte-112-335

kelders-straatbeeld-s-avonds

brand-kelders-s-nachts

maxresdefault

m1mx96qamls8_std1024

m1mx942auerf_std1024

zijstraat-brand-kelders

brand-leeuwarden-kelders-suksawat-450x600

Meer informatie

Foto’s komen van suksawat.nl en omrop Fryslan

2 gedachten over “Leeuwarden”

 1. De link naar de rechterlijke uitspraak is wel vergelijkbaar met deze zaak maar dient 3 jaar eerder. Is dus niet de uitspraak betreffende de brand aan de kelders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.