Leestijd: < 1 minuut

Korte omschrijving incident Koningkerk

Datum 23 maart 2003
Locatie en type objectKoningkerk in Haarlem
Type incident Brand
Bijzonderheden
  •  Drie brandweermensen zijn bij deze brand om het leven gekomen. Zij worden bedolven onder een muur die instort.
  • Begrafenis Bijstandsteam (BBT) is ingezet.
  • Intern onderzoek vanuit de gemeente, het OM doet onderzoek en Arbeidsinspectie en IOOV doen gezamenlijk onderzoek.
  • Conclusie interne rapportage: de dood van de brandweermannen valt niemand te verwijten. Aan de hand van dit incident kan wederom worden bewezen dat de risico’s van van het brandweervak nog immer groot zijn. Deze risico’s worden nog onvoldoende onderkend, onderzocht en van aanbevelingen voorzien. Wetenschappelijke belangstelling voor de incidentbestrijding staat nog in de kinderschoenen. Realistisch opleiden, oefenen en trainen van brandweerpersoneel is gebrekkig georganiseerd.
  • Conclusie IOOV en AI: door het niet adequaat instrueren voor de risico’s die het brandweervak met zich meebrengen, bestond onvoldoende vaardigheid en inzicht bij het aanwezige brandweerpersoneel om met het achteraf zo overduidelijke instortingsgevaar van de kerkmuur te kunnen omgaan. Daarnaast was er geen actieve houding bij leidinggevenden om medewerkers aan te sturen en te corrigeren op de uitvoering van werkzaamheden en onveilig gedrag.
  • Als leerpunt geeft de oud burgemeester Pop aan dat het belangrijk is om je bewust te zijn van het impact van een rapportage zoals die van IOOV. Zowel op de betrokken functionarissen/de brandweer als de politieke impact.