Connecting words is één van de eerste blogs die op Rizoomes is geplaatst, zo niet het eerste, ergens in 2013. Precies daarom staat ie er nog. Voor de geschiedenis. In 2022 vond een klein updeetje plaats. Die staat onder de afbeelding. Het zijn niet slechts words die connecten, er is een complete cloud aan elkaar verbonden. Als ware het één groot rizoom.
De Dikke Deleuze kijkt ook naar teksten en boeken als een rizoom. Een rizomatische tekst raakt aan ‘nomadische gedachten’. Het is non-lineair, associatief. Op elk moment kun je instappen en de tekst weer verlaten.
In die zin is het hele internet één grote rizoomtekst, waarmee je via hyperlinks van het ene plateau in het andere komt. Connecting words.
Tegelijkertijd is elke tekst ook een rizoom op zichzelf, van woorden en zinnen.
Met wordclouds kun je leuke representaties maken van lineaire teksten, waarbij de meest voorkomende woorden het dikst worden weergegeven. Omdat de configuratie van een wordcloud verder volledig random is, vinden wij het een mooi voorbeeld van een rizoom.
Onderstaande wordcloud is gebaseerd op lineaire teksten tot en met 7 oktober 2013.
Inmiddels is de website zelf ook een rizoom geworden. Anno 2022 staan er meer dan 350 verschillende blogs op. Al die berichten zijn met elkaar verbonden via interne linkjes. Niet allemaal rechtstreeks met elkaar, maar via via. Uiteindelijk moet je via elk verhaaltje bij een willekeurige andere kunnen komen.
Daarnaast staan er veel externe links in, waardoor de website ook verbonden is met het internet. En diverse websites linken terug, zelfs op Wikipedia is deze site gesignaleerd. Wat ook veel linkt: diverse social media, zoals Twitter en Linked In. En alle bezoekers die op een linkje klikten en toen hier ergens terecht kwamen, midden in het rizoom.
Rizoomes zit in de cloud en komt er nooit meer uit.
Geef een reactie