Rizoomes Schrijft

Soms ben je op zoek naar iets en dan kom je ineens een heel ander interessant verhaal tegen dat je niet loslaat. Iets dat je moet vertellen ook al weet je niet precies waarom. Dat overkwam me bijvoorbeeld toen ik las dat er al een speech klaar lag voor als de missie naar de maan zou mislukken. ‘In event of moondisaster’ was de titel van die speech. Ik vond het een prachtige titel, poëtisch haast en ik wilde dat verhaal delen op de website, ook al paste het niet precies in de doelen van Rizoomes. Dat is nu opgelost met dit hoofdstuk ‘Rizoomes schrijft’. Essays en verhalen die ik gewoon leuk vind om te schrijven, zonder dat er direct een doel aanhangt.

Schrijven als impressie

Bijvoorbeeld dat je ergens over wilt schrijven dat verder gaat dan feitelijkheden, de werkelijkheid voorbij. Dan wil je liever de impressie van een situatie beschrijven, zoals mijn ervaringen op de avond dat drie collega’s omkwamen bij brandbestrijding aan de Motorkade in Amsterdam. Die geschiedenis heeft een diepe indruk op me gemaakt die ik heb samengevat in een kort verhaal, ‘Het horloge van Bert.’

Essays kunnen ook geboren worden als experiment, puur voor de lol. Het verhaal ‘Interbolegerend’ is ontstaan met het doel dat woord in de google zoekresultaten te krijgen. En met succes, inmiddels staan we met Rizoomes bovenaan in de zoeklijst als je zoekt op interbolegerend. Zo nu en dan zullen er ook ZKV in het lijstje verschijnen: Zeer Korte Verhalen. Omdat het kan. Spreekt voor zich.

Onverbinding

De rode draad van deze essays  en ZKV is dat die er eigenlijk niet is. De connectie is dat er geen connectie is, althans niet vooraf bedacht. Het is een onverbinding, net als de onverbinding met de rubriek ‘Beeldverhaal’, waar ik teksten schrijf bij foto’s die ik indrukwekkend vond. Als je de essays en ZKV leuk vindt, moet je dus zeker doorbladeren naar ‘Rizoomes kijkt‘. Oh ja, en vergeet ook de Twitterstories niet: ZKV’s van 240 woorden in een tweet.

Artikelen en Essays

De Notre Dame is altijd meer dan ze ooit geweest was

Het vakmensen frame van Pier Eringa zet veiligheid voorop

Desenrasque of de nobele kunst van de vindingrijkheid

Kouar

Het leed van de overlever: schuld en schaamte na ingrijpende gebeurtenissen

Oog in oog met een oude meester. De graffiti van Gerard Houckgeest

Klapvee met een dikke doei; De laatste Voetbal Inside

Nog Gecondoleerd. Een ZKV.

Lachen om de baas met Lubach

Wat als de president zijn hoofd verliest

De verbeelding van de Verloren Stad

Een kleine ode aan de Verdwenen Ontdekkingsreiziger

Het Horloge van Bert

De kunst van het verliezen

Interbolegerend en andere onzinwoorden

De les van de Adder

Communicatie met de Toekomst

In event of Moondisaster