Crisis Awareness

Crisis Awareness

Leestijd: 3 minuten

Crisis Awareness is de vaardigheid (capability) om in te schatten hoe crisisgevoelig een (complex) systeem of situatie is op dat moment en in de nabije toekomsten. En dat nog simultaan ook: Crisis Awareness is een multipliciteit in een mentaal model; meerdere scenario’s tegelijkertijd die allemaal nog uit kunnen komen.

Crisis Awareness Framewerk bestaat uit vijf hoofddelen: fragiliteit, territory, museum of accidents, triggerincidenten en prohairesis. Alle vijf hebben een eigen hoofdstuk, die je terugvindt in de bovenbalk van de website. Deze hoofdstukken zijn nooit af. Ze ontwikkelen zich aan de hand van de praktijk, door nieuwe boeken en gebeurtenissen, nieuwe interpretaties van oude situaties. Zoals de werkelijkheid zich ook ontwikkelt.

Crisis Awareness Framewerk

Het Framewerk Crisis Awareness is een hulpmiddel om in te schatten wanneer een situatie of systeem gevoelig is voor crisis. Het is een hulpmiddel voor jou, als crisismanager. Maar het is ook de nieuwe ruggengraat van de website Rizoomes: een ordenend principe om de amalgaam aan verhalen en inzichten te verbinden in een betekenisvol verband. Een basisstuk dat je gelezen moet hebben om de rest van het Framewerk te kunnen volgen.

Website als boek

Die opvatting, dat de werkelijkheid een geheel is die is opgebouwd uit losse fragmenten, kun je terugzien in de website Rizoomes. Ook die is fragmentarisch opgezet met losse blogs die allemaal een stukje van de werkelijkheid laten zien.

Maar er zit wel verband tussen al die stukken en dat maakt het ook een rizoom. Met meer dan 400 blogs is het inmiddels een boek in de vorm van een website. Zoals Deleuze het bedoelde in Mille Plateaux: je moet op elke bladzijde kunnen instappen en van daar uit het verhaal kunnen volgen in alle richtingen.

In dit hoofdstuk vind je de blogs die dieper ingaan op het Framewerk Crisis Awareness (CAF). Zo zijn er natuurlijk de stukken die gaan over het CAF zelf. Daarnaast vind je hier generieke verhalen over crisis en crisismanagement, systeemdenken en complexiteit, rizomen en wat meer filosofische verhalen.

Net als in de werkelijkheid is de grens tussen deze blogs en die in de andere hoofdstukken niet altijd duidelijk te trekken. Soms kom je stukken dus twee of meerdere keren tegen. Dat is de ambiguïteit die bij de complexiteit van alledag hoort.

Bloglist

Crisis Awareness

In deze eerste paragraaf van de bloglist vind je de blogs waarin ik expliciet naar Crisis Awareness verwijs. Dat zijn dus meestal de wat nieuwere verhalen, maar er komen zeker updates van oudere stukken bij. Met een herinterpretatie.

Het eerste stuk wat je zou moeten lezen is deze longread over het Framewerk Crisis Awareness. Daarin wordt het hele raamwerk uitgelegd, inclusief de analogie naar de website die precies op die manier is ingericht.

Lees vooral ook deze wandergids over de evolutie van crisis. Dat is een rijtje van vijf blogs die de ontwikkeling van het denken over crisis goed weergeven. Overigens is de CAF longread daarvan de afsluiter.

Toeval en onzekerheid

Collapse

Complexiteit

Rizoom

Rizoom is een manier van kijken naar de werkelijkheid. Het gaat over verbindingen en connecties, betekenis en beweging. Rizoom is altijd aan het worden. Het is een becoming, zo zegt Deleuze. Ik heb meerdere blogs geschreven over wat rizoom is. Via deze link kom je op een pagina met alle blogs over rizomen en rizomatisch denken. In het rijtje hieronder staat een kleine selectie uit die serie.

2 reacties

  1. Emiel Sanders

    Dag Ed,
    dank voor je inspirerende verhaal gisteren in Oostzaan en leuk je ook heel even in het echt gesproken te hebben.
    Ik moest net gelijk denken aan de mini-communicatie-crisis die ontstaat door pech, toen ik deze afbeelding zag. Omdat het ook een brandweercasus is deel ik hem even met je. In het licht van de exploderende lagers natuurlijk erg ongelukkig.

    Hartelijke groet en tot ziens weer,

    Emiel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Rizoomes

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑