Columns Ome Ed Kwadranten

Antifragiel is dat je sterker uit tegenslag komt dan je er voor was. Oftewel hoe het slechte soms goede dingen brengt. De ontwikkeling en introductie van het kwadrantenmodel is een mooi voorbeeld van antifragility. Het kwadrantenmodel is ontstaan bij het uitwerken van de aanbevelingen uit het onderzoek van Ira Helsloot, Ricardo Weewer en mijzelf naar het ongeval in de Punt. Daaraan lagen drie uitgangspunten ten grondslag:

1. We zoeken naar vermijdbaarheid en niet naar verwijtbaarheid; het gaat dus om systeem en niet om individuen. Het systeem moet zo ontworpen zijn dat het mensen ondersteunt.

2. De opleidingen repressie zijn vrijwel volledig gefocused op de binnenaanval, en dan ook nog eens op de offensieve kant daarvan. Als je eens wat anders zou willen doen, dan heb je eigenlijk niet veel andere keus. Onder tijdsdruk kiest iedereen dan al gauw automatisch voor de binnenaanval.

3. Als je eenmaal zelf op de plek gaat kijken waar het gebeurd is, besef je opeens dat hoogstwaarschijnlijk de meeste brandweermensen hetzelfde ingezet zouden hebben. Weer dat systeem dus. Om af te wijken van een standaard heb je hele duidelijke indicatoren nodig, en als die indicatoren wat minder sterk zijn worden ze al gauw genegeerd.

Na enige discussie drong het langzaam tot ons door dat een offensieve inzet wel eens wat anders zou kunnen zijn dan een binnenaanval. En als je dat besef eenmaal hebt, is de stap naar het identificeren van twee onafhankelijke variabelen niet ver meer. Opeens heb je gratis vier scenario’s, vier inzetmodellen in één kwadrant: het kwadrantenmodel.Kwadrantenmodel basisHet originele model was toentertijd speciaal bedoeld voor brand. Maar door het combineren van andere onafhankelijke variabelen zijn er andere kwadranten mogelijk. De horizontale as gaat altijd over de tegenstelling tussen offensief en defensief. Het is zo’n beetje de meest centrale vraag van het brandweervak. De verticale as gaat altijd over het grootste dilemma van een inzettype. Bij brand is dat de vraag of je naar binnen gaat of niet. In dit blog over scenarioplanning ga ik daar verder op in. Ook in dit blog over option awareness ga ik dieper in op de human factors achter het kwadrantenmodel. En natuurlijk mag deze tekst over het kwadrantenmodel en gebouwbrandbestrijding niet ontbreken. Daaraan voorafgaand kun je nu lezen hoe het begon: de eerste columns over het kwadrantenmodel zijn hieronder integraal opgenomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.