Leestijd: 2 minuten

Korte omschrijving incident Cindu

Datum8 juli 1992
Locatie en type objectPolymeer fabriek Nevcin (dochter van Cindu) in Uithoorn
Type incident Een reactorketel raakt oververhit, terwijl de bedrijfsbrandweer deze probeert te koelen explodeert de ketel.
Bijzonderheden
  •  In de nacht van 8 juli 1992 begint een procesoperator met het vullen van de HP-1 reactorketel voor het maken van een harspolymeer. Het vullen vindt plaats aan de hand van een recept, waarop de hoeveelheden en de tanknummers van de grondstoffen zijn ingevuld. De grondstoffen worden uit de opslagtanks in de ketel gepompt.
  • Het recept van de ketel bevatte een verkeerd tanknummer waardoor de temperatuur in de ketel te snel op liep.
  • De bedrijfsbrandweer wordt opgeroepen om de ketel verder af te koelen. Om 9.35 uur is die ter plaatse om water de ketel in pompen. Deze procedure werd vaker toegepast.
  • Ondanks de extra koeling escaleerde het proces. Ondanks dat de proceswaarden druk en temperatuur snel opliepen tot boven de schaal concludeerde men niet dat er mogelijk een explosie dreigde.
  • Om 9.53 kookte de ketel over, gevolgd door een zware explosie. 3 bedrijfsbrandwachten kwamen om het leven, 11 andere Cindu medewerkers raakten gewond.
  • De tankdelen werden over grote afstand weggeslingerd en daardoor ontstonden op het terrein zware branden. Pas tegen 23.00 was de brand onder controle.

Meer informatie

Voor brandweer Amsterdam zou 1992 nog een heftig vervolg gaan krijgen met de Bijlmerramp op 4 oktober.

Foto ANP Ruud Hoff
Foto ANP Hans Steinmeier
Foto ANP Cor Mulder
Foto ANP Cor Mulder
Foto ANP Erik Dekker
Foto ANP