Brandweercanon

Incidenten vanaf 1967 tot 2016

De incidenten van de brandweercanon beginnen met de brand van de Innovation in Brussel, 22 mei 1967, waarbij 323 doden vielen. Na die brand werden de regels in de brandpreventie een stuk zwaarder. Elk incident uit de canon heeft een aanzienlijk effect gehad op de brandpreventie of brandbestrijding. Dat kan heel instrumenteel zijn, zoals door aanpassing van regelgeving. Maar het kan bijvoorbeeld ook een groot effect hebben gehad op de veiligheidsbeleving en -maatregelen van brandweerkorpsen, zoals met het het ongeval in De Punt. Dergelijke branden noemen wij een veranderbrand: er verandert iets in het systeem brandveiligheid waardoor de veiligheid daadwerkelijk verbetert. Als je de veranderbranden in de canon goed bekijkt, zie je dat we wel degelijk leren. Ook dat is goed om vast te stellen.

Het blijkt echter dat niet alle lessen van de veranderbranden goed bewaard blijven. Want hoewel er wel degelijk geleerd wordt, wordt er ook vergeten. Mensen weten niet precies meer wat er gebeurd is, waarom bepaalde acties zijn genomen. Dat leidt er soms toe dat goede maatregelen na een veranderbrand weer verdwijnen omdat men niet meer weet waar die maatregel vandaan kwam.  Daarom zijn wij de brandweercanon gestart. Om te helpen niet te vergeten. In de tabel hieronder staan ze alle 34 opgesomd. Klik op de link in de afzonderlijke vakjes, en je wordt doorgeleid naar een pagina met meer informatie over de betreffende veranderbrand.

Bij vrijwel elk incident staan foto’s afkomstig uit diverse bronnen. Deze zijn bedoeld ter lering en beeldvorming. Bij sommige foto’s was het lastig te achterhalen waar ze precies vandaan komen, maar zijn ze toch geplaatst om brandweermensen een beeld te kunnen laten vormen van de situatie ter plaatse. Mocht u menen dat de foto’s ten onrechte zijn geplaatst neem dan contact met mij op.

(De brandweercanon wordt niet meer actief bijgehouden)

brandweercanon3

1967 tot 1970  1970 tot 1980 1980 tot 1990 1990 tot 2000 2000 tot 2010 2010 tot 2020
Innovation Brussel  Marbon  Heizeldrama  Huis ter Duin ATF Brand Drachten  Moerdijk
Paardenstraat Amsterdam Silveren Seepaerd Eindhoven Tsjernobyl Zwolle Vuurwerkramp
Enschede
Leeuwarden
Prinsenbeek A16 Cellenbrand DH Cindu Cafébrand Volendam Bomaanslag op Brussel 
 Flixborough Hillsborough Bijlmerramp Duikongeval Kernhaven
 DSM Motorkade 9/11 NY
Pentagon
 Bosbrand Roozendaalse Veld Herculesramp
Koningkerk
 Vliegtuigramp Tenerife Harderwijk Brand cellencomplex/
Schipholbrand
Hotel Polen  Brand Arnemuiden
Terneuzen
 Brand
De Punt
 TU Delft
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.