Bijlmerramp

Korte omschrijving incident Bijlmerramp

Datum   4 oktober 1992
Locatie en type object   Flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer worden geraakt door een vrachtvliegtuig
Type incident  Vliegtuigcrash:  Vrachtvliegtuig stort neer op flats
Bijzonderheden
  • Vrachtvliegtuig van El Al stort neer op flats in de Bijlmer, nadat het geprobeerd heeft om een noodlanding te maken. Going down is het laatste signaal van de piloot voor het van de radar verdween.
  • Diverse mensen hebben de crash zien gebeuren. Enkelen daarvan gaan op eigen inzet naar de plaats incident.
  • Autospuit Anton komt als eerste aan en heeft de tegenwoordigheid van geest om eerst te gaan verkennen aangezien je met 1 voertuig niet veel kan beginnen. Omstanders begrijpen dit niet en uiteindelijk zal Anton toch beginnen met blussing om escalatie met omstanders te voorkomen
  • Er zijn ongeveer 100 appartementen vernietigd. De eerste eenheden zijn enigszins verbaast over het beperkte aantal slachtoffers dat zij aantreffen. Bij veel van de appartementen die verkent worden blijken op dat moment de inwoners niet thuis te zijn.
  • 43 mensen komen om. De identificatie van de slachtoffers kost veel tijd en vernuft. Uiteindelijk meent het RIT dat ze iedereen hebben terug gevonden.
  • Tijdens de vlucht van New York naar Schiphol waren drie defecten waargenomen. Op Schiphol werd een nieuwe lading aan boord gebracht die niet fysiek gecontroleerd was. De defecten werden provisorisch verholpen waarna het vliegtuig weer van Schiphol is vertrokken.
  • Bij de inslag van het vliegtuig vlogen de flats meteen in brand en stortten gedeeltelijk in. 100 Appartementen werden vernield.
  • In de tijd na de ramp kwamen veel mensen met gezondheidsklachten. Er zijn diverse gezondheidsonderzoeken gestarten, die nu nog steeds als model worden gebruikt bij andere grootschalige incidenten met mogelijke gezondheidseffecten zoals de vuurwerkramp.
  • Na de ramp is de luchtvaartsector gereorganiseerd. De Rijksluchtvaartdienst werd opgesplitst in diverse onderdelen. Toezicht en beleid werd uit elkaar gehaald. En de luchtverkeersleiding werd een zelfstandig bestuursorgaan.
  • De Bijlmerramp kende een lange nasleep met verhalen, complotten en onderzoeken. Uiteindelijk werd er een parlementaire enquete gehouden die als eindoordeel moest functioneren. Maar dat is slechts ten dele gelukt, nog steeds bestaan er verhalen over de mannen in witte pakken en illegale lading van de El Al die mensen ziek zou hebben gemaakt.

anton-1e-straal

bijlmerramp-afbreken

bijlmerramp-brand

bijlmerramp-crashtender

Bijlmerramp 1992 4 oktober / Amsterdam Vliegtuigongeval

bijlmerramp-luchtfoto

bijlmerramp-nablussing

bijlmerramp-naverkenning

©Roel-Dijkstra-Vlaardingen : Amsterdam 4 oktober 1992 / Bijlmerramp / vliegtuigongeval / vliegtuig stort neer op flat

 

©Roel-Dijkstra-Vlaardingen : Amsterdam 4 oktober 1992 / Bijlmerramp / vliegtuigongeval / vliegtuig stort neer op flat

©Roel-Dijkstra-Vlaardingen : Amsterdam 4 oktober 1992 / Bijlmerramp / vliegtuigongeval / vliegtuig stort neer op flat

Meer informatie

Foto’s komen via NBDC, het geheugen van Amsterdam en diverse krantensites, waaronder Parool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.