Vliegtuigramp Tenerife

Korte omschrijving incident Tenerife

Datum   27 maart 1977
Locatie en type object  Luchthaven Tenerife Noord
Type incident  Vliegtuigramp, twee vliegtuigen botsten op elkaar
Bijzonderheden
  • Grootste ramp uit de geschiedenis van de luchtvaart. 583 Mensen kwamen om, 61 inzittenden overleefden de ramp.
  • Er was niet één duidelijke oorzaak vast te stellen, het was een hele rij lines of defense die vielen: De toestellen moesten uitwijken na een bomaanslag op Las Palmas. Tenerife was eigenlijk te klein voor dergelijke grote toestellen, waardoor voor starten / landen en taxiën van dezelfde baan gebruik werd gemaakt. De bewegwijzering klopte niet. De toren had geen grip op de situatie. De 747 vd KLM was net afgetankt, waardoor hij te traag opsteeg. Maar boven alles waren er misverstanden in de cockpit, o.a. door sterke hiërarchische lijnen en door human bias.
  • De piloot van het KLM vliegtuig was een zeer ervaren piloot die goed bekend stond en zelfs in reclames voor de KLM figureerde.
  • Het incident tussen de boordwerktuigkundige en de gezagvoerder was later reden om meer aandacht te besteden aan de werkstructuur in de cockpit van vliegtuigen, en de mogelijkheid dat ondergeschikten daadwerkelijk tegen een foute handelwijze van een superieur kunnen optreden is sinds die tijd bevorderd en aangemoedigd. Ook cockpitprocedures werden gewijzigd; de hiërarchische verhoudingen werden verminderd en er werd meer aandacht besteed aan het nemen van besluiten na wederzijdse instemming. In de luchtvaartindustrie staat dit bekend als crew resource management.
  • Uit de Nederlandse groep die zich met het bergen en identificeren van de slachtoffers bezig hield, is later het Rampen Identificatie Team (RIT) ontstaan, dat onder meer bij de Bijlmerramp werd ingezet.

De eerste foto uit de rij is een bijzondere; het toont de beide vliegtuigen vlak voor de start.

both-planes-before-startsimulatie-crash-tenerifeteneife-disaster-diagrambotsing-tussen-boeings-klm-en-panam

crash-tenerife

brandende-toestellen-tenerife

tenerife-disaster-panam-engine

crashsite-tenerife

accidente-los-rodeos-1977-5-1600x900

begrafenisstoet-trekt-langs-kisten

Meer informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *