Tsjernobyl

Korte omschrijving incident

Datum   26 april 1986
Locatie en type object   Kerncentrale Tsjernobyl Oekraïne
Type incident   Eén van de reactoren ontplofte midden in de nacht.
Bijzonderheden
  •  Een test was voorzien voor de dagploeg op 25 april, maar moest worden uitgesteld, omdat een andere elektriciteitscentrale uitgevallen was. Daarom moest de avondploeg, zonder voorbereiding, testen of de generator bij uitschakelen van de reactor nog genoeg vermogen gaf om de koelinstallatie te laten werken gedurende de 40 tot 60 seconden die de noodaggregaten nodig hadden om op te starten. Door een verkeerde instelling van het systeem of een bedieningsfout, werd de reactor op een gegeven moment onbedoeld vrijwel volledig stilgelegd.
  • Bij de brand en explosie kwamen 31 mensen direct om het leven. Het totaal aantal slachtoffers van Tsjernobyl wordt geschat tussen 4000 (VN forum Tsjernobyl) tot 60.000 (Greenpeace)
  • Er zijn in diverse fases van het incident Liquidators ingezet om het incident te bestrijden. Het totale aantal is onbekend maar moet ergens tussen de 300.000 en 800.000 mensen liggen in drie jaar.
  • Door het ongeluk kwam een grote wolk met radioactief materiaal in de atmosfeer en trok over een groot deel van Europa.
  • Op 15 december 2000 werd de laatste reactor pas voorgoed stil gelegd.
  • Vanaf 2010 is hard gewerkt aan een nieuw omhulsel, de sarcofaag. In november 2016 heeft het Nederlandse bedrijf Mammoet de sarcofaag op zijn plaats gezet.

Meer informatie

De eerste foto na de explosie

!e foto Tsjernobyl na explosie

De rokende reactor na enkele uren.

Rokende Reactor Tsjernobyl

Het gat in de reactor 4 van Tsjernobyl, 2 dagen na de explosie.

Reactor Tsjernobyl

Mai 1986. Apres l'explosion, la centrale est recouverte de poussiere radiactive. L'on faisait des survols systématiques du site de la Centrale, en l'arrosant avec un liquide de décontamination collant qui "clouait" la radioactivité au sol. Ensuite, des équipes de liquidateurs roulaient comme des tapis des "écorces" et les enterraient. C'était l'Institut de physique nucléaire au nom de Kourtchatov, à Moscou, qui a inventé ce liquide largement utilisé dans toutes les zones contaminées surnomee " Bourda" ( melasse en francais)

Helicopters strooien decontaminatie vloeistof uit over het getroffen gebied

Liquidators dak Tsjernobyl

Liquidators aan het werk op het dak van de reactor. Ze mochten eigenlijk niet langer werken dan 40 seconden, maar dat gebeurde wel. Geen van de liquidators is nog in leven. De witte strepen onder aan de foto zijn veroorzaakt door de straling ter plekke.

Bovenaanzicht Tsjernobyl reactor

Bovenaanzicht van de reactor

Bouw Sarcofaag Tsjernobyl

Bouw van de sarcofaag Tsjernobyl

Hijskraan bij Tsjernobyl reactor

Liquidators aan het werk op het dak van de centrale

Nieuwe Sarcofaag wordt geplaatst

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *