Brand cellencomplex Schiphol

Korte omschrijving incident brand cellencomplex Schiphol

Datum  27 oktober 2005
Locatie en type object  Cellencomplex op Schiphol-Oost
Type incident  Brand in de K-vleugel cellencomplex
Bijzonderheden
 • Om 23.55 gaat het brandalarm in het cellencomplex af. Bewakers proberen om opgesloten gedetineerden te bevrijden, maar de brand en rook zijn zo heftig dat ze uiteindelijk zich moeten terugtrekken.
 • De brandweer arriveert ongeveer 15 minuten later en heeft moeite het complex binnen te komen.
 • De blussing start uiteindelijk rond 00.20. De situatie op het terrein is dan ronduit chaotisch. Gedetineerden moeten nog bevrijd worden uit het brandende blok. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar mogelijk ontsnapte gevangenen. De gedetineerden worden tijdelijk opgevangen in een luchtkooi, maar daar voelen ze zich bedreigd door de brand en de rook. De onrust is groot.
 • Rond 02.55 is het brand meester en is ook een groot deel van de gedetineerden al elders ondergebracht.
 • 11 Mensen komen bij de brand om het leven. Vijftien mensen raken gewond, waaronder enkele bewaarders.
 • De onderzoeksraad heeft de brand onderzocht. Daarnaast is onderzoek gedaan door de volgende instanties: Openbaar Ministerie (strafrechtelijk onderzoek), een door de gemeente Haarlemmermeer ingestelde commissie (onderzoek gemeentelijke verantwoordelijkheden) en drie Rijksinspecties (brandveiligheid in vergelijkbare inrichtingen).
 • Conclusies Onderzoeksraad:
  • * De bedrijfshulpverleningsorganisatie van de DJI had beter doordacht, voorbereid en getraind moeten zijn, inclusief de samenwerking en afstemming met de brandweer.
  • * De vleugels J en K van het cellencomplex hadden door de RGD gebouwd dienen te worden volgens het Bouwbesluit.
  • * De gemeente Haarlemmermeer had haar verantwoordelijkheid als vergunningverlener, toezichthouder en handhaver meer inhoud moeten geven.
 • Ten onrechte heerste bij de leiding van het cellencomplex de overtuiging dat in geval van brand de brandweer Haarlemmermeer dichtbij zou zijn. De brandweer kon volgens de normen echter pas na 15 minuten ter plaatse en inzetbaar zijn, terwijl in dit geval door allerlei oorzaken, grotendeels buiten de brandweer zelf gelegen, de werkelijke opkomst- en inzettijd ongeveer 25 minuten bedroeg. Al na enkele minuten waren de brand en de rookontwikkeling zo hevig, dat de onbeschermde bewaarders, die niet beschikten over perslucht, hun reddingspogingen moesten staken.
 • De ministers Donner en Dekker namen hun politieke verantwoordelijkheid en traden af. Ook de burgemeester van Haarlemmermeer diende zijn ontslag in.

cellenbrand750

brand-cellencomplex

kmar-brand-cellencomplex

autospuit-cellencomplex

NLD-20051027-SCHIPHOL: Aan de achterkant van het cellencomplex wordt een blusspuit in stelling gebracht. Een brand in de nacht van woensdag op donderdag in een cellencomplex op Schiphol heeft aan tien mensen het leven gekost. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt. Vijftien anderen raakten gewond, waaronder mensen van justitie en de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn naar zes verschillende ziekenhuizen gebracht. Het dodental kan mogelijk nog oplopen. ANP FOTO/EVERT ELZINGA

brand-cellencomplex-5

brand-cellencomplex-crashtender-blust

brand-cellencomplex-tralies

rook-brand-cellencomplex

brandweerman-vuurhaard-cellencomplex

AMSTERDAM - ARCHIEFFOTO 2005. Op een binnenplaats van het cellencomplex op Schiphol-Oost staan gevangenen met dekens om zich heen te wachten op vervoer naar een andere plek. Een brand in een cellencomplex op Schiphol kostte aan tien mensen het leven. Haarlemmermeer heeft het kort geding tegen de Staat over het cellencomplex verloren. Zie berichtgeving. ANP PHOTO EVERT ELZINGA

NLD-20051027-SCHIPHOL: Luchtfoto van het uitgebrande cellencomplex op Schiphol, donderdagmiddag na de brand die het leven eiste van 11 gedetineerden. ANP FOTO/ED OUDENAARDEN

Meer informatie
schipholbrandrapportageoktober2005 (rapport Onderzoeksraad)
Film Onderzoeksraad, deel 1
Film Onderzoeksraad, deel 2
Rapport OVV
Brief Minister van Justitie aan Tweede Kamer
Artikel NOS over rapport commissie gemeente
Trouw: brandweer handelde juist bij cellenbrand op Schiphol
Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *