Over Rizoomes

Welkom op de website van Rizoomes. Dit is een plek waar we schrijven en tekenen over mensen en crisis, over boeken en andere dingen die we leuk vinden. Onze ervaringen delen we niet alleen via de website, maar ook via onze twitteraccounts en af en toe geven we een training of een presentatie. Dit is allemaal terug te vinden op deze website, bijvoorbeeld hier bij publicaties, of bij boekboekbesprekingen. En bij onze blogs natuurlijk!

Op 25 september 2013 zijn Ed Oomes en Wendy Kiel gestart met Rizoomes.
Wil je contact opnemen met ons? Stuur dan een mail naar: info@rizoomes.nl

Ed Oomes

Ed is vanaf 1993 werkzaam in het veld van brandweer, crisisbeheersing en continuïteitsmanagement. Hij is begonnen bij brandweer Amsterdam en daar heeft hij vanaf 1995 veel gepubliceerd over veilig repressief optreden, waaronder de column ‘Ome Ed’ (later Punt Edu) die zo’n 18 jaar bestaan heeft. In 1999 werd hij lid van de korpsleiding Amsterdam als hoofd Brandweerzorg. Daarnaast is hij betrokken geweest bij diverse onderzoeken naar veilige repressie van zowel de Brandweeracademie als Brandweer Nederland. Verder is hij betrokken geweest bij de oprichting en invulling van het Begrafenis Bijstandsteam tot en met 2009.

In 2001 is Ed overgestapt naar brandweer Schiphol als hoofd Repressieve Dienst, waar hij vier jaar later commandant werd. Op landelijk niveau heeft hij zich in die tijd o.a. beziggehouden met de ontwikkeling van de Brandweerdoctrine (Kwadrantenmodel) en de leerarena (Ed is betrokken geweest bij de landelijke leerarena’s van Moerdijk, Kijfhoek en Leeuwarden). Na een reorganisatie werd de brandweer uitgebreid met een sectie veiligheid- en milieubeleid en werd Ed senior manager Safety, Environment & Firebrigade.

In 2010 is Ed binnen Schiphol aan de slag gegaan als senior manager van de afdeling Security Policy. Deze afdeling maakt een werkend concept van risico-analyses en wet- en regelgeving voor aviation security. In 2013 werd aangesteld als senior programmamanager CrisisWise, waar hij o.a. bezig ging met de verdere professionalisering van business continuity management (BCM) en organisational resilience. Vanaf 2016 is hij werkzaam bij de afdeling Airport Operations, al waar hij verder werkt aan BCM, Crew Resource Management en High Reliability Organizing.

In de tijd dat Ed commandant was op  Schiphol, werd hij de eerste lector Brandweerkunde op het toenmalige NIFV en heeft hij de lectorale rede ‘De vanzelfsprekendheid van alledag’ geschreven. Ook is Ed betrokken geweest bij het onderzoek naar de brand in De Punt. Beide documenten zijn op deze website te downloaden.

Ed is verder vanaf 2001 actief als examinator, docent en cursusleider bij de PHOV, Post Hoger Onderwijs Veiligheidskunde. Ook is hij vanaf 1996 voorzitter van de examencommissie Master of Crisis & Public Order Management. Vanaf 2016 geeft hij les aan de Security Academy. En zo nu en dan lezingen en trainingen, als het een leuke is :-).


Wendy Kiel

Sinds 2014 ben ik begonnen met Visual Notes. Hierbij gebruik je simpele tekeningen om helder te communiceren. Of zoals ik iemand het eens heeft gezegd: ‘If it can’t be drawn, it can’t be done’. Je verhaal moet kloppen en volledig helder zijn om het te kunnen tekenen. Dus kom je er niet uit? Ga tekenen!
Sinds 2014 probeer ik verschillende technieken toe te passen en ben ik altijd op zoek naar nieuwe methoden. Wat weer een leuke mix qua tekenstijl oplevert. Genoeg gepraat. Wil je mijn tekeningen zien? Kijk op: http://www.rizoomes.nl/tekeningen/ Ook ben ik via Twitter en Instagram te volgen: @kielwendy