Essay & ZKV

Soms ben je op zoek naar iets en dan kom je ineens een heel ander interessant verhaal tegen dat je niet loslaat. Iets dat je moet vertellen ook al weet je niet precies waarom.Dat overkwam me bijvoorbeeld toen ik las dat er al een speech klaar lag voor als de missie naar de maan zou mislukken. ‘In event of moondisaster’ was de titel van die speech. Ik vond het een prachtige titel, poëtisch haast en ik wilde dat verhaal delen op de website, ook al paste het niet precies in de doelen van Rizoomes. Dat is nu opgelost met dit hoofdstuk ‘Essays’. Stukken die ik gewoon leuk vind om te schrijven, zonder dat er direct een doel aanhangt.

Bijvoorbeeld dat je ergens over wilt schrijven dat verder gaat dan feitelijkheden, de werkelijkheid voorbij. Dan wil je liever de impressie van een situatie beschrijven, zoals mijn ervaringen op de avond dat drie collega’s omkwamen bij brandbestrijding aan de Motorkade in Amsterdam. Die geschiedenis heeft een diepe indruk op me gemaakt die ik heb samengevat in een kort verhaal, ‘Het horloge van Bert.’

Essays kunnen ook geboren worden als experiment, puur voor de lol. Het verhaal ‘Interbolegerend’ is ontstaan met het doel dat woord in de google zoekresultaten te krijgen. En met succes, inmiddels staan we met Rizoomes bovenaan in de zoeklijst als je zoekt op interbolegerend. Zo nu en dan zullen er ook ZKV in het lijstje verschijnen: Zeer Korte Verhalen. Spreekt voor zich.

De rode draad van deze essays  en ZKV is dat die er eigenlijk niet is. De connectie is dat er geen connectie is, althans niet vooraf bedacht. Het is een onverbinding, net als de onverbinding met de rubriek ‘Beeldverhaal’, waar ik teksten schrijf bij foto’s die ik indrukwekkend vond. Als je de essays en ZKV leuk vindt, moet je dus zeker ook even kijken bij Beeldverhaal. 

 

Waarom Ronald de Boer zijn penalty miste in de halve finale van het WK 1998

21 juni 2016

Wat als de president zijn verstand verliest?

18 juni 2017

De verbeelding van de verloren stad

25 mei 2017

Een kleine ode aan de verdwenen ontdekkingsreiziger

13 mei 2017

Het horloge van Bert

11 december 2016

De strategie van de toevallige kans

6 september 2016

De kunst van het verliezen

21 augustus 2016

Interbolegerende onzinwoorden

5 augustus 2016

Adder_in_volle_vaart
De les van de Adder.

10 juli 2016

 Communicatie met de toekomst

16 november 2014

 Apollo_11_insignia
 In event of moondisaster 

9 november 2014